Aktuellt

2023-09-19

Sjöbefälsföreningens vd slutar

Sjöbefälsföreningens vd slutar

Sjöbefälsföreningens vd Oscar Lindgren har valt att avsluta sin anställning. Förhandlingschef Lennart Jonsson träder in som tillförordnad vd med omedelbar verkan.
– Vi är mycket glada att vi har fått en så erfaren och engagerad ersättare i vår förhandlingschef Lennart Jonsson. Vi har fullt förtroende för att Lennart, med sin gedigna kunskap, kommer att axla den här rollen på ett utmärkt sätt, säger Mats Högblom, ordförande för Sjöbefälsföreningen. 
 

Läs mer »
2023-09-07

Sista chansen att nominera till kongressombud!

Sista chansen att nominera till kongressombud!

Känner du någon som vill vara med och påverka vad Sjöbefälsföreningen ska arbeta med i framtiden och vilka frågor som ska prioriteras? Eller är det kanske du själv som vill engagera dig? Då ska du nominera till kongressombud!

Läs mer »
2023-09-07

Välkommen på facklig grundkurs!

Välkommen på facklig grundkurs!

Den 14-15 november kommer Sjöbefälsföreningens fackliga grundkurs att hållas. Den är öppen för alla medlemmar som vill lära sig mer om facket, arbetsrätt och kollektivavtalen.

Under vår fackliga grundkurs går vi igenom grunderna i arbetsrätt. Vi kommer också att gå igenom våra kollektivavtal och bland annat prata om arbetsmiljö. Självklart finns det även möjlighet att ställa frågor till våra ombudsmän om det är något särskilt man undrar över.

Läs mer »
2023-09-07

Studiestipendium från Sjömanskyrkan

Studiestipendium från Sjömanskyrkan

Pluggar du på någon av Sjöbefälshögskolorna? Sjömanskyrkan i Stockholm har ett studiestipendium för elever på Sjöfartshögskolan i Kalmar och Chalmers i Göteborg. Alla elever som går andra, tredje eller fjärde året kan söka stipendiet. Alla som söker och uppfyller kriterierna får stipendium. Det går även att söka igen även om du har sökt tidigare år. För att söka behöver du bara fylla i ansökningsblanketten samt bifoga studieintyg från skolan.

Läs mer »
2023-09-07

Sök bidrag från Herman och Sigrids stiftelse

Sök bidrag från Herman och Sigrids stiftelse

För den som är i behov av tillfällig ekonomisk hjälp finns det nu möjlighet att söka bidrag från Herman och Sigrid Nyléns stiftelse. Fonden lämnar understöd till befälhavare och styrmän som på grund av sjukdom, arbetslöshet, höga boendekostnader eller stor försörjningsbörda är i behov av tillfällig ekonomisk hjälp. Fonden kan även lämna bidrag till pensionerade fartygsbefäl, efterlevande till fartygsbefäl samt studerande på sjöfartshögskolorna, såväl nautiker som tekniker, som av olika skäl har ansträngd ekonomi. Ansökan måste ha kommit in till föreningen senast den 1 oktober.

Läs mer »
2023-07-03

Donsörederier går ur Sarf

Donsörederier går ur Sarf

Elva Donsörederier har beslutat sig för att gå ur Sarf, Sjöfartens arbetsgivareförbund. Utträdet kommer att ske den 1 januari 2024.

Läs mer »
2023-07-03

Regeringen tillsätter utredning om tonnage- och stämpelskatten

Regeringen tillsätter utredning om tonnage- och stämpelskatten

Utredningen ska genomföras snabbt och redovisa sitt resultat innan årsskiftet. I artikeln skriver ministern, tillsammans med tre ledamöter i trafikutskottet:
”Svenskflaggade fartyg har minskat kraftigt de senaste 20 åren. Antalet är idag så lågt att Sverige vid en kris riskerar att inte få in tillräckligt med mat, energi och andra livsviktiga varor. Det är en begränsning som är otillfredsställande. En väl fungerande sjöfart är helt avgörande för svensk utrikeshandel och för vår varuförsörjning. Därför tillsätts nu en utredning för att stärka svensk sjöfarts konkurrenskraft.”

Läs mer »
2023-06-30

Politikerna i försvarsutskottet eniga: fler svenskflaggade fartyg behövs

Politikerna i försvarsutskottet eniga: fler svenskflaggade fartyg behövs

Under Blå Tillväxts seminarium i Almedalen var politikerna överens om att Sverige inte har nog med varken svenskflaggade fartyg eller svenska sjömän. De var också överens om att Blå Tillväxts tre åtgärder, utveckla tonnageskatten, ersätta stämpelskatten med en avgift och återställa nettomodellen, behöver genomföras.

Läs mer »
2023-06-26

Öppettider i sommar

Öppettider i sommar

Sjöbefälsföreningens växel har öppet som vanligt under sommaren: måndag-torsdag 8-16 och fredag 8-15 med lunchstängt varje dag mellan 11.30-12.30. Kontoret kommer dock inte att vara bemannat varje dag så hör av dig innan du kommer förbi. Under sommaren kan det också vara svårare att få tag på en viss person på grund av semestrar, men det finns alltid minst en ombudsman tillgänglig för att svara på dina frågor.

Sjöbefälsföreningen önskar alla medlemmar en riktigt fin sommar!
 

Läs mer »
2023-06-01

Träffa oss i Almedalen!

Träffa oss i Almedalen!

Sjöbefälsföreningen kommer att hålla ett seminarium i Almedalen tillsammans med Seko sjöfolk och Svensk sjöfart, inom ramen för vårt samarbete Blå Tillväxt. Seminariet har titeln "Hur håller sjöfarten Sverige flytande i kris och krig?" 

Om du är i Almedalen är du varmt välkommen att komma dit och lyssna!

Hur håller sjöfarten Sverige flytande i kris och krig?
Arrangör: Svensk Sjöfart, Seko Sjöfolk, Sjöbefälsföreningen (Blå Tillväxt)
Datum och tid: 28 juni 2023, kl. 09.30-10.15
Plats: Maritim Mötesplats, Hamngatan 1, Visby

Läs mer »

Sidor