Avtalsförhandlingarna med Sarf klara: Löneökningar på 6,4 procent och föräldralön

Löneökningar på 6,4 procent på två år och föräldralön. Det är resultatet av avtalsförhandlingarna på Storsjöavtalet mellan Sjöbefälsföreningen och Sarf.
– Föräldralön har varit en fråga som har varit uppe i många avtalsförhandlingar och även varit en viktig fråga på kongressen och avtalskonferensen. Så det känns jätteroligt att vi äntligen kunde komma i mål och få in det i avtalet, säger Lennart Jonsson, vd Sjöbefälsföreningen.
Avtalsförhandlingarna mellan Sarf och Sjöbefälsföreningen är nu avslutade. Parterna är överens om löneökningar i nivå med det så kallade märket, som ligger på 3,4 procent från den 1 februari i år och 3 procent från den 1 februari 2026. Löneökningarna kommer att betalas ut retroaktivt från den 1 februari 2025. Den som slutat sin anställning och vill begära lönejustering för sin anställningstid under perioden 1 februari 2025 – 31 maj 2025 måste göra det senast den 15 augusti 2025.
Utöver det så har Sjöbefälsföreningen fått in föräldralön i avtalet. Den är upplagd på så sätt att den arbetstagare som är föräldraledig och varit anställd i mellan ett och två år får tio procent av sin lön i en månad. Har personen varit anställd mellan två och tre år får den tio procent av sin lön i två månader och har den varit anställd i tre år eller mer får den tio procent av sin lön i tre månader. Detta gäller fram till att barnet har blivit 18 månader.
– Föräldralön är i det närmaste standard på svensk arbetsmarknad nuförtiden, sjöbefälen är en av få yrkeskategorier som inte har haft det. Det är väldigt viktigt att våra medlemmar kan kombinera sitt yrke till sjöss med föräldraskap och därför är den här förbättringen i avtalet så betydelsefull, säger Lennart Jonsson.
Lönen är viktig för medlemmarna
För att få igenom föräldralön utan att ta av löneutrymmet har Sjöbefälsföreningen gjort en byteshandel med Sarf där de fick igenom vissa av sina yrkanden.
– Vi vet att det är ekonomiskt osäkra tider just nu och att vi har haft väldigt höga kostnadsökningar i samhället. Därför ville vi inte ta från det så kallade ’märket’, alltså de löneökningar som har bestämts av industrin, eftersom vi vet hur viktig lönen är för våra medlemmar. Vi gick igenom arbetsgivarnas yrkanden och kom överens om de som vi upplever kommer att ha minst negativ påverkan på våra medlemmar, säger Lennart Jonsson.
Det handlar om en förlängning av provanställningstiden från sex månader till nio månader. Detta grundar sig i att den provanställde är hemma hälften av tiden och därför inte har sex månaders provanställning ombord. Sjöbefälsföreningen har dock möjlighet att säga upp rätten att provanställa om arbetsgivaren missbrukar detta. Den andra ändringen i avtalet rör hyttstädning som utförs av annan personal. Den kommer att ändras från daglig rengöring till veckovis rengöring. Sjöbefälsföreningen menar dock att detta inte ska påverka kvaliteten på städningen, utan att det kommer att krävas en längre veckostädning för att kompensera för den borttagna dagstädningen. Dessutom har vissa redaktionella ändringar gjorts i avtalet, bland annat en tydligare reglering om löneutbetalningsdag.
– En förhandling är alltid ett givande och tagande och vi är väldigt nöjda med den här uppgörelsen. Det är mycket glädjande att vi lyckades få in föräldralön utan att röra våra medlemmars viktiga löneökningar. Vi har haft ett bra förhandlingsklimat med Sarf och en konstruktiv dialog och det är roligt att se att det kan ge goda resultat, säger Lennart Jonsson.