Uppdatering om läget torsdag den 26 mars

2020-03-26

Utbrottet av Corona har slagit hårt mot sjöfartsbranschen. Sjöbefälsföreningen gör allt vi kan för att hjälpa våra medlemmar och mildra effekterna och rädda jobben. Här nedan följer en uppdatering om läget den 26 mars:

Ett centralt permitteringsavtal har tecknats med Almega. Vi har även tagit fram en mall för lokala överenskommelser. Det innebär att förhandlingar om lokala permitteringsavtal i skärgårdsbranschen kan starta.

Ett lokalt permitteringsavtal har tecknats med ForSea. Varselförhandlingarna på Eckerö-Birka startade idag men är nu ajournerade till på tisdag nästa vecka. Varselförhandlingarna på Stena Line fortsätter imorgon, fredag.

Giltighetstiden för sjömäns intyg och fartygs certifikat förlängs generellt med sex månader, enligt ett regeringsbeslut som togs idag. Den svåra kris transportbranschen drabbas av på grund av coronaviruset gör att det kan bli besvärligt att förnya intyg och certifikat.
– Vi ser därför över vilka undantag som kan göras i regelverk för att underlätta för branscherna. Dagens beslut innebär att giltighetstiden för certifikat förlängs för att inte bli ett hinder för sjöfarten mitt i krisen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Vi jobbar väldigt hårt för att rädda våra medlemmars jobb och framtid och kan därför stundtals vara svåra att nå. Det gäller såväl centralt som lokalt ute hos klubbarna. Vi förstår att många av våra medlemmar är oroliga och har många frågor just nu, men vi ber er att maila till sbf@sjobefal.se istället för att ringa. I en sån här situation är det också lätt att det uppstår ryktesspridning så tänk gärna på vad källan är för informationen som sprids vidare. Vi gör allt vi kan för att hålla våra medlemmar uppdaterade, både på central och lokal nivå och så fort vi har mer information kommer vi att delge denna.

Till alla nyheter