Sjöbefälsföreningen har en ny ombudsman

2019-11-11

Från och med början av november har Sjöbefälsföreningen en ny ombudsman. Karl Huss är sjöingenjören som tidigare jobbat på oljerigg och som brinner för att förbättra villkoren för de som jobbar på INT-avtalet. 

Berätta lite om dig själv!
– Jag heter Karl Huss, jag är gift och har tre barn (5 år, 2 år och 10 månader) Jag slutade sjömansskolan 2003 och då åkte jag ut en vända med Wallenius. Efter det läste jag till sjöingenjör i Kalmar. Det sista året skulle jag ha praktik på en tankbåt på Stena Bulk, men hon fick haveri och de skickade hem alla, och då vart jag hemma. Efter några veckor ringde det en man från Aberdeen, också från Stena, men Stena Drilling. Han frågade om jag kunde åka ut för dem till Singapore, de hade inte tillräckligt många behöriga sjömän för att uppfylla minimikraven på besättningen. Så då åkte jag ut på Stena DrillMax, det här var i februari 2008.  

Hur länge var du där?
– När jag tog examen åkte jag direkt ut dit igen, de ville ha tillbaka mig. Sen var jag där till 2011, då man från kontoret valde att skickade de mig till Korea för att bygga nytt, på Samsung shipyard i Goeje. Där jobbade jag i ett ’operation project team’. Det innebar att jag gick runt och kollade att de byggde enligt ritningarna. Sen övergick vi till att vara de första i operations som bemannade fartyget, Stena IceMax, och jag har varit där sen dess.

Vad tror du att du kan bidra med som ny ombudsman?
– Jag kollar på min egen situation och jag jobbade på INT-avtal. Det är väldigt osäkert med Skatteverket, jag har fortfarande utestående skattebeslut sedan 2015 som jag inte vet vad som händer med. Jag gissar att det är fler än jag som har det problemet. De som jobbar på INT-avtalet har det tufft, många har inte ens en fungerande internetuppkoppling, vilket blir tufft om man har familj. 
Jag vill lära mig mer om arbetsmarknaden i övrigt, man blir väldigt avgränsad på INT-avtalet. Sen finns det mycket spännande med ITF, ETF och IMO. Fartygssäkerhet är också ett område som jag tycker är intressant.

Du är vd:n son, hur ser du på det?
– Jag förutsätter att det inte är någon skillnad mot om någon annan hade tagit tjänsten. Som Mats Högblom [Sjöbefälsföreningens ordförande, reds. anm.] sa till mig så var det några som uppfyllde kraven på ombudsman, men det var bara jag som bor och kunde arbeta i Stockholm. I och med att kontoret ligger i Stockholm så ville de ha någon som bor i Stockholm.

Läs hela intervjun med Karl Huss i nästa nummer av Sjöbefälen, nummer 7, som kommer ut den 18 november.
 

Till alla nyheter