Lär dig mer om dina förmåner på Kollektivavtalets dag

2023-03-17

Fler än 9 av 10 anställda i Sverige omfattas av kollektivavtal och har därmed pension och försäkring via jobbet. Därför firar vi Kollektivavtalet dag den 17 mars. 

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkring är något fantastiskt och unikt – det är en trygghet och stöd för arbetsgivare och mer pengar i plånboken för dig som anställd.
Exempel på pension och försäkring som ingår i kollektivavtalet:

  • Att ha tjänstepension är en viktig del av din framtida pension. Du som är tjänsteman, och jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal, har en tjänstepension som heter ITP. Tjänstepension innebär att du får extra pengar inbetalda till din pension, utöver den allmänna pensionen som Pensionsmyndigheten har hand om.
  • Vid sjukdom finns ett skyddsnät som hjälper dig att hålla din ekonomi stabil när du är sjukskriven. Om du är sjukskriven en längre tid kan du få extra ersättning genom kollektivavtalad sjuklön. Efter 90 dagar kan du som har tjänstepensionen ITP få extra ersättning genom en av dina försäkringar via jobbet – ITP sjukpension. Ersättningen är ett komplement till de pengar som Försäkringskassan betalar ut.
  • Gör du dig illa på jobbet kan du få ersättning. Den gäller om du skadar dig på jobbet, men även på vägen till eller från din arbetsplats. För att få ersättningen behöver du anmäla din skada till Afa Försäkring, som avgör om du har rätt till ersättning från Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA).  
  • Om du blir uppsagd har du rätt till stöd från omställningsorganisationen TRR. Där kan du få hjälp att hitta ett nytt jobb, börja studera eller starta eget företag. Dessutom finns försäkringen Avgångsersättning (AGE), som kan ge dig ersättning om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist, sjukdom eller att du har haft en tidsbegränsad anställning som avslutats.
  • Från den 1 oktober 2022 kan du som jobbar på ett företag med kollektivavtal inom privat sektor ha rätt till ett kompetensstöd. Stödet ger dig en möjlighet att studera mitt i arbetslivet. En viktig del i kompetensstödet är möjligheten att studera med utökat studiestöd.
  • Det är viktigt att fundera över vad som skulle hända om du skulle dö. Via ditt kollektivavtal har du en försäkring som heter Tjänstegrupplivförsäkring (TGL). Den ger din familj pengar om du skulle dö. Utöver det kan du genom din tjänstepension välja att lägga till extra skydd i form av återbetalningsskydd och familjeskydd.

På avtalat.se kan du lära dig mer om vad som gäller för dig som är privatanställd tjänsteman. Passa även på att boka in dig på ett kostnadsfritt webbinarium för att lära dig mer. Klicka här för att komma till Avtalat.
 

Till alla nyheter