31 jan
31 januari 2025, 11:21

Kompetensförsörjning inom sjöfarten - en gemensam utmaning i hela Norden

nfbk

I slutet av januari träffades nautiska fackförbund från hela Norden för att delta i årets första Nordisk Fartygsbefälskongress, NFBK. Det arrangeras årligen två möten, ett möte i januari och ett möte i augusti. Mötena arrangeras enligt ett roterande schema i ett av de nordiska länderna och denna gång agerade det norska fackförbundet värd och mötet hölls i Haugesund, Norge. Representerade Sjöbefälsföreningen gjorde Hannes Kätterer, ombudsman och Jesper Elfvorn, 2:e vice ordförande.

Under kongressmötet presenterade varje land en rapport och redovisade för viktiga sjöfartspolitiska frågor och utmaningar för respektive organisation. Viktiga frågor som lyftes under respektive rapport var löneutveckling, arbetslöshet och medlemsantal. Man kunde konstatera att en gemensam utmaning för alla de nordiska länderna var frågan om kompetensförsörjning.

- Våra kollegor i de nordiska länderna hanterar till stor del liknande utmaningar som oss. Samtliga av de nordiska länderna lyfte frågan om kompetensförsörjning och återväxt inom sjöfarten. Medelåldern bland yrkesaktiva sjöbefäl ligger mellan 50-60 år och stora pensionsavgångar står för dörren, samtidigt som söktrycket på sjöfartsutbildningarna i Norden fortsätter vara relativt lågt, vilket väcker frågor om vem som ska tjänstgöra på fartygen i framtiden, säger Hannes Kätterer, ombudsman.

Det anordnades även ett studiebesök på företaget Remota som arbetar med fjärrstyrning av fartyg. Under besöket hos Remota fick deltagarna se hur en ROV, remote operating vehicle, arbetade ute i Nordsjön på en undervattensinstallation genom övervakning och fjärrstyrning från ett kontrollcenter på land. Remotas projekt avser främst att skapa effektiva och säkra lösningar för Offshore-sjöfarten men förhoppningen är att tekniken i framtiden även ska kunna användas inom handelssjöfarten.

Sjöbefälsföreningen engagerar sig i en rad internationella sammanhang, för att kunna påverka villkoren för sjöbefäl i Sverige. I dessa nordiska konstellationer, som Nordisk Fartygsbefälskongress, behandlas främst yrkes- och avtalsfrågor men vid behov samordnas även frågor gentemot sjöfartsmyndigheterna. Vidare bistår organisationerna varandra inom sina kollektivavtalsområden när sjöbefälen arbetar i annat nordiskt land än där medlemskap ligger.